Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Burhan Soydan: Erdek, eski yıllarda tam bir tarım merkeziydi”

Burhan Soydan:   Erdek, eski yıllarda tam bir tarım merkeziydi”

20.2.1927 İstanbul doğumlu, Erdekli iş adamı Burhan Soydan, Bir zamanlar Erdek'te zeytinciliğin yanı sıra şarapçılık, bağcılık, ipekböcekçiliği, meyvecilik ve balıkçılık çok fazlaydı” dedi. Rumlar döneminde çok fazla olan bağların, mübadeleden sonra Ruml

20.2.1927 İstanbul doğumlu, Erdekli iş adamı Burhan Soydan, “Bir zamanlar Erdek’te zeytinciliğin yanı sıra şarapçılık, bağcılık, ipekböcekçiliği, meyvecilik ve balıkçılık çok fazlaydı” dedi. Rumlar döneminde çok fazla olan bağların, mübadeleden sonra Rumların, Yunanistan’a dönmelerinden sonra ortadan kalktığını belirten Soydan, şunları söyledi:
“O dönemlerde her zeytinliğin altında bağlar bulunuyordu. 1920’li yıllarda, Rumların gidişinden sonra bu bağlar ortadan kalktı. 1935’li yıllarda ilçemizde ipekböcekçiliği de çok gelişmişti. 40 gün beslenen ipekböcekleri, koza durumuna geldikten sonra Bursa’ya satılırdı. Yine o dönemde meyvecilik de çok ileriydi. Her çeşit meyve yetişirdi. Çuğra’ya giden yollardaki bahçeler karpuz doluydu. Yetiştirilen kayısı ve karpuzlar, Çuğra mevkii sahillerinde motorlara yüklenerek, satılmak için İstanbul’a götürülürdü. Balıkçılık da çok gelişmişti. Sahil sığ olup iskele de bulunmadığından motorlar, kıyıya yanaşamazdı. Bu nedenle kayısı ve karpuzlar, motorlara kalaslarla taşınırdı. Fehmi Ertek, İsmail Kulalı, Rasim Bütün gibi balıkçılar, sandallarla dökme balık satışları yaparlardı. Sardalya, kolyoz ve koloridya balıkları tuzlanarak satılırdı. Balık konservesi yapan iki fabrika da vardı. Karides de çok boldu. Yunanistan’dan, İlhanlar Köyü’ne karides almak için gelirlerdi. O dönemde, Rumca ‘ateş’ anlamına gelen ‘Fatya’ bölgesi, Erdek’in balıkçılık merkeziydi. Hemen hemen her evde, balıkların kurutulmasıyla yapılan çirozlar asılıydı.”
1962-1963 yıllarında, İsmet İnönü’nün genel başkanlığı döneminde CHP Erdek İlçe Başkanlığı görevini de yürüttüğünü, bir dönem de Erdek Belediye Meclis Üyeliği yaptığını vurgulayan Soydan, şöyle konuştu:
“O yıllarda siyaset, bugünkü gibi değildi. Mertçe yapılırdı. Partiler, teşkilatlarına büyük önem verirdi. O dönemde yasalar her şeyin üzerindeydi. Şimdi ise particilik, yasaların bile önüne geçti.”
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli